Werkgroepen

bc4

Werkgroepen

Jongeren ervaren steeds meer onzekerheid bij school en werk. Iedereen wordt uitgedaagd om een leven lang te leren, maar doorstuderen is voor een grote groep jongeren niet mogelijk. Het zijn voornamelijk jongeren met een beperking of jongeren uit een lagere sociaaleconomische klasse die niet verder kunnen studeren in het hoger onderwijs. Daarnaast is het een gegeven dat we allemaal langer moeten doorwerken dan vorige generaties, maar een vast arbeidscontract lijkt verder weg dan ooit. De werkgroepen van CNV Jongeren signaleren en verzamelen deze jongerendilemma’s en ontwikkelen oplossingsgerichte alternatieven.

De alternatieven worden met activiteiten, campagnes en lobby onder de aandacht gebracht bij politici en beleidsmakers. Wil jij het politieke speelveld ontdekken vanuit de ogen van de vakbond en bijdragen aan de impact van jongeren? Geef via info@cnvjongeren.nl aan met welke werkgroep je graag wil kennismaken.

Werkgroep Onderwijs

We studeren zeker tot ons 18e, maar vaak wel tot ons 25e en we gaan toe naar ‘een leven lang leren’. We maken als student het nodige mee tijdens onze studie. Hier vinden we vaak wat van en gelukkig zijn problemen vaak ook op te lossen. Maar wat als dit nu niet zo is, hoe pak je dit dan op? De werkgroep Onderwijs verzamelt studentervaringen en neemt een diepe duik in het beleid. Ze bedenken creatieve en constructieve oplossingen om de kwaliteit van het onderwijs en de overgang naar de arbeidsmarkt te verbeteren. Eens per drie weken komt de werkgroep Onderwijs ’s avonds bijeen in Utrecht om ideeën te vormen en plannen in de stijgers te zetten.

Michiel Bron zit namens de werkgroep in de bestuurscommissie van CNV Jongeren

Werkgroep Arbeidsmarkt

Werken doen we tegenwoordig ons hele leven lang. We starten met krantenwijkjes en supermarkten en we racen door naar een droomfunctie, ten minste.. hier hoop je op! Het is algemeen bekend dat het lastig is om aan het werk te komen en dat het nog lastiger is om een vast contract te scoren en aan het werk te blijven. De werkgroep Arbeidsmarkt houdt zich bezig met de thema’s flexibilisering, jeugdwerkloosheid en werkstress. Eén keer per maand (vaak een maandagavond) komt de werkgroep Arbeidsmarkt samen om ideeën te vormen en plannen in de stijgers te zetten. We komen in actie door congressen en events te bezoeken, petities en vragenlijsten op te zetten, een ludieke actie te organiseren en meer.

Arjen Gerretsen zit namens de werkgroep in de bestuurscommissie van CNV Jongeren

Werkgroep Pensioen

Pensioen is loon voor later. Of je nu een bijbaan hebt of al fulltime aan het werk bent, een deel van je salaris wordt opzij gezet voor als je oud bent. Dit is je pensioenpremie. Ongeveer 20 procent van je verdiende loon krijg je niet nu, maar pas als je gestopt bent met werken in de vorm van je pensioen. Je betaalt dus al die jaren mee aan het systeem. Daar mag je dus ook best iets over te zeggen hebben. Door de vergrijzing bestaat het risico dat de pensioenspaarpotten bijna leeg zijn tegen de tijd dat wij met pensioen gaan. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Eén keer per maand komt de werkgroep Pensioen samen om ideeën te vormen en plannen in de stijgers te zetten.

Rosa d’Adelhart Toorop zit namens de werkgroep in de bestuurscommissie van CNV Jongeren

Werkgroep Participatie

Participeren… Eigenlijk is dat een duur woord voor iets dat wij bij CNV jongeren heel erg normaal vinden. Het betekent namelijk ‘meedoen’. Meedoen kun je op verschillende manieren en op verschillende momenten, bijvoorbeeld op school, tijdens je studie, thuis of bij je (sport)vereniging. Sinds 2015 is de Participatiewet van kracht. Als arbeidsgehandicapten worden we geacht te “participeren”. Hoe zorgen we ervoor dat er geen mensen tussen wal en schip raken en zelfs hun baan verliezen door de Participatiewet? Eén keer per maand komt de werkgroep Participatie samen om ideeën te vormen en plannen in de stijgers te zetten.

Frank Visser zit namens de werkgroep in de bestuurscommissie van CNV Jongeren

Werkgroep wonen

Een dak boven je hoofd is de basis voor een fijn leven, maar de laatste jaren wordt het steeds moeilijker om een passende woning te vinden. Dit komt door lange wachttijden, hoge huurprijzen en niet-toereikende hypotheekeisen. Hoe zorgen we ervoor dat jongeren een huis bemachtigen die past bij hun levensfase? En hoe zorgen we ervoor dat er genoeg woningen zijn die jongeren wel kunnen betalen? Bij CNV Jongeren houdt de werkgroep Wonen zich bezig met belangrijke vraagstukken op de woningmarkt.

Vera van Rossum zit namens de werkgroep in de bestuurscommissie van CNV Jongeren

Anderen vinden dit ook leuk