(Video)bellen? Hoe en waarom!

Door de huidige coronamaatregelen moet iedereen vaker dan ooit vanuit huis werken, netwerken en afspraken maken. Daarbij is (video)bellen belangrijker dan ooit. Ook na de coronacrisis blijft (video)bellen waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van je arbeidsmarktvaardigheden. Uit onderzoek van Motivaction blijkt echter dat veertig procent van de jongeren last heeft van bel-angst. De jongeren vinden het eng direct te reageren en tegelijkertijd ook goed te moeten luisteren. Appen of mailen wordt als veiliger gezien. Dat is zonde omdat dit werken, solliciteren en netwerken kan bemoeilijken. Om iedereen te helpen die wel eens bel-angst ervaart, hebben we een overzicht gemaakt van tips en tricks om makkelijker te (video)bellen!

Dit support-artikel is geschreven door werkgroepleden Nadine Musters en Amber Kegel.

Beltips

De beste tips om een telefoongesprek voor te bereiden en makkelijker de telefoon te pakken:

  • Ga telefoongesprekken niet uit de weg: door te bellen breng je in veel gevallen sneller je boodschap over dan met een appje of mailtje. Bellen draagt ook bij aan verdere ontwikkeling van sociale vaardigheden. Het vraagt bijvoorbeeld om goed luistervermogen en duidelijke intonatie.
  • Oefen met bellen door te beginnen met het bellen van familie en vrienden in plaats van appen en breidt de kring aan mensen steeds verder uit.
  • Stel het telefoongesprek niet uit. Hoe langer je er tegenaan hikt, hoe hoger de drempel wordt. Bel daarom gelijk, dan hoef je er minder lang tegenop te zien.
  • Stel jezelf eerst de volgende vraag: waar ben je nou eigenlijk zo bang voor? Want wat is het ergste dat kan gebeuren? Probeer te beseffen dat dit allemaal wel mee kan vallen en dat je angst mogelijk te relativeren is.
  • Spreek een specifiek tijdstip af om te bellen. Eventueel kun je ook afspreken hoe lang het gesprek ongeveer gaat duren, zodat jullie hier allebei rekening mee kunnen houden en het gesprek niet gehaast gevoerd hoeft te worden.
  • Het veilige gevoel bij een appje of mailtje kan je ook voor jezelf creëren tijdens een telefoongesprek, door uit te spreken hoe je jezelf ergens bij voelt, dat je  ergens even geen antwoord op weet en/of ergens later op terug wilt komen.
  • Zorg ervoor dat je alleen bent als je gaat bellen. Grote kans dat je nog meer druk voelt als er mensen mee kunnen luisteren. In de trein bellen is bijvoorbeeld niet zo handig. Als er veel omgevingsgeluid is, is het ook moeilijker om je op je telefoongesprek te focussen.
  • Maak een spiekbriefje voor jezelf. Bedenk of schrijf sowieso de zin alvast op waarmee je het gesprek wilt openen. Zo slaat de paniek niet gelijk toe wanneer iemand opneemt. Voor de rest van het gesprek kun je ook wat zinnen of steekwoorden opschrijven. Als je het dan even kwijt bent, helpt je spiekbriefje je weer op weg.

Videobellen

Met de huidige coronamaatregelen wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheden van videobellen. Ook hierop kun je jezelf goed voorbereiden!

  • Gebruik een koptelefoon (eventueel met noise cancellation), zodat je omgeving jou niet kan storen en jij je omgeving niet stoort.
  • Pak 5-10 minuten de tijd, voorafgaand aan het gesprek, om je beeldkwaliteit, geluid en internetverbinding te controleren. Het kan helpen om een korte aantekening te maken van de punten die je in wilt brengen.
  • Als je met meer dan 3 personen belt: zorg dat er duidelijke afspraken zijn over de manier waarop iemand aan het woord kan komen. Wat de afspraak ook mag zijn, laat anderen altijd uitpraten. Verder is het altijd handig om af te spreken dat iedereen die niet aan het woord is zijn/haar microfoon geluid dempt.
  • Maak aantekeningen tijdens het gesprek met pen en papier. Typen kan voor een storend geluid zorgen.
  • Meldingen van mails, appjes of andere berichten kunnen voor afleiding zorgen. Zorg dat deze meldingen uit staan of uit het zicht zijn.
  • Gebruik voor officiële meetings geen custom-achtergrond. Hoewel dit een erg vrolijke functie is, komt het niet heel professioneel over en kan het storend werken omdat het soms slecht reageert op bewegingen of voorwerpen in de achtergrond.
  • Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van de non-verbale communicatie. Tijdens het videobellen is jouw lichaamstaal minder zichtbaar en zal de meeste non-verbale communicatie via jouw gezichtsuitdrukking verlopen. Te veel beweeglijkheid kan afleiden, terwijl lang stilzitten en naar het scherm kijken ook niet per se geïnteresseerd overkomt. Laat merken dat je luistert door af en toe te knikken en te glimlachen terwijl de ander aan het woord is. Wees hierbij wel stil: een ‘’ja’’ of ‘’oke’’ terwijl de ander spreekt, kan de microfoon van de ander tijdelijk dempen, wat storend kan zijn.
  • Soms is het onduidelijk of de ander uitgesproken is. Dit gevoel kan jij bij anderen hebben, maar kunnen anderen ook bij jou hebben. Probeer het verhaal van een ander niet te onderbreken door een paar seconden extra af te wachten of de ander is uitgesproken. Ook kan je hier duidelijkheid in scheppen door af te spreken om je microfoon te dempen zodra je uitgesproken bent, en hem te activeren zodra je een opmerking wilt maken.

Succes met je telefoontjes, maar met deze tips komt dat helemaal goed! Wil je met ons maatschappelijk thema’s bespreken, lid worden of gewoon even oefenen: 030-7511850.