Sollicitatie? Dit zijn de 10 meestgestelde vragen!

Heb jij een sollicitatiegesprek in je agenda staan en voel je de zenuwen al? Dan is het tijd om je voor te bereiden op je sollicitatie. Je weet meestal nog niet welke vragen er gesteld gaan worden en dat maakt het extra spannend en lastig. Toch zijn er vragen die vaak voorkomen tijdens een sollicitatiegesprek. Deze vragen hebben wij voor jou op een rijtje gezet. Zo kan jij je goed voorbereiden!

Vragen

1. Wie ben je?

Dit lijkt een gemakkelijke vraag, maar wat willen ze weten? Dat je drie hamsters hebt?  Deze vraag wordt gesteld om te kijken hoe je jezelf presenteert. Je naam, leeftijd en woonplaats geven informatie die van invloed kunnen zijn op je functie. Ook is dit hét moment waarop je kunt vertellen wat voor karakter je hebt en wat je passies zijn. Bedenk deze niet pas tijdens het gesprek!

2. Waar zie je jezelf in de toekomst?

Deze vraag beantwoorden door te vertellen hoe rijk je wilt worden of welke villa je straks hoopt te hebben, is misschien niet de meest strategische keuze. Denk eerder bij deze vraag aan vaardigheden die je wilt ontwikkelen of carrièredoelen die je wilt bereiken. Door het stellen van deze vraag wilt de werkgever er namelijk achter komen of je mogelijk een tijdje bij ze blijft.

3. Waarom moeten we jou aannemen?

Dit is het moment om terug te komen op je karaktereigenschappen. Vertel waarom deze goed bij de openstaande functie passen en koppel ze meteen aan concrete voorbeelden. Noem ook punten die positief zijn voor het bedrijf. Geef aan dat jij DE persoon bent voor de functie, omdat je met je specifieke vaardigheden voor bepaalde verbeteringen kunt zorgen voor het bedrijf.

4. Hoe omschrijven vrienden en familie jou?

Vraag dit vooraf aan vrienden en familie. Hierdoor krijg je de kans om achter kwaliteiten te komen waarvan je zelf misschien nog niet wist dat je ze had. Deze vraag wordt gesteld om te kijken of je zelfbewust bent en om erachter te komen hoe je op andere mensen overkomt.

5. Wat zijn je sterke punten?

Noem kwaliteiten van jezelf waarvan je kunt uitleggen waarom je dit vindt. Voorbeelden van sterke punten zijn bijvoorbeeld: met druk en tegenslagen om kunnen gaan of dat je jezelf goed kan aanpassen wanneer er verandering plaatsvindt. Tip: lees voor je sollicitatie de vacature nog even door om ervoor te zorgen dat je sterke kwaliteiten overeen komen met de gevraagde eigenschappen!

6. Wat zijn je zwakke punten?

Wees hier eerlijk over, maar spreek de functie waar je voor solliciteert niet tegen. Noem bijvoorbeeld niet dat je lui bent en nooit ergens zin in hebt, maar denk aan zwakke punten waar je aan kan werken. Denk dus meer aan verbeterpunten! Een voorbeeld hiervan is grenzen stellen of omgaan met tegenslagen.

7. Heb je nog andere sollicitaties lopen?

Wees ook hier vooral eerlijk over. Als je meerdere sollicitaties hebt lopen geeft dat aan dat je actief op zoek bent naar een werkplek met een bepaalde functie.

8. Wat weet je over dit bedrijf?

Dit is je moment om te laten zien dat je bent voorbereid. Informatie is vaak te vinden op de website en de sociale mediakanalen van het bedrijf. Zo kun je aangeven op welke manieren het bedrijf je aanspreekt, maar ook juist op welke vlakken jij een relevante toevoeging kunt zijn voor het team. Tip: Om te testen of je de grote lijnen van informatie hebt opgeslagen, kun je mensen om je heen uitleggen waar je gaat solliciteren en waarom je het zo leuk lijkt om daar te werken.

9. Wat is de reden dat je weggaat bij je vorige werkgever?

Hou het antwoord op deze vraag kort maar krachtig. Je hoeft niet meteen de waslijst aan negatieve punten van je vorige baan op te noemen. De werkgever wilt namelijk weten of je een gevoelige situatie positief kunt benaderen. Geef bijvoorbeeld aan dat je op zoek bent naar meer uitdagingen of dat je eigenschappen wilt ontwikkelen die meer bij de vorige functie of bedrijf passen.

10. Heb je nog vragen?

Je zou denken dat dit een vraag is die niet eens zo heel veel meer uit maakt, maar vergis je niet! Een doordachte vraag zorgt ervoor dat je je onderscheidt van de rest en laat zien dat je betrokken bent. Voorbeelden van vragen die je kan stellen zijn: ‘Wat vindt u zelf leuk aan dit werk/bedrijf?’ of ‘Zijn er doorgroeimogelijkheden?’ Ook kun je vragen waar ze de komen de jaren in willen groeien als bedrijf.

Succes met je sollicitatie!!

Ben je door naar het arbeidsvoorwaardengesprek? Lees dan hier wat je moet regelen rondom je pensioen!