Nieuws

Last van stress? Zo zeg je makkelijker nee op je werk


Staan jouw schouders ook helemaal strak en ben je na een gemiddelde werkdag alleen nog maar in staat om op de bank te Netflixen? Dan kan het goed zijn dat je te veel te doen hebt op je werk. Vaker nee zeggen tegen je baas zou fijn zijn, maar hoe pak je dat op een professionele manier aan?

Allereerst: je bent niet de enige die last heeft van stress. Justine Feitsma, projectleider team Jong & Arbeidsmarkt bij CNV Jongeren: “Maar liefst 84% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar ervaart stress op het werk. Jaarlijks krijgen 240.000 jonge werknemers burn-outklachten.” Een serieuze beroepsziekte dus!


Steeds een klein taakje erbij

Misschien weet je wel dat je te vaak ja zegt op de extra dingen die je doet. Het is ook moeilijk om werk te weigeren, want je wilt niemand teleurstellen. Feitsma: “Maar tegen alles ‘ja’ zeggen is ook niet goed, want al die kleine taakjes leveren bij elkaar veel frustraties op en daarmee stress. Hou goed je eigen grenzen in de gaten en geef het aan als iemand er overheen gaat.”


Nee zeggen
kun je leren

Makkelijker gezegd dan gedaan, je kunt natuurlijk niet ineens hard nee roepen tegen alles wat je manager je vraagt. “Nee zeggen blijft altijd ingewikkeld,” legt Feitsma uit. “Maar met wat oefening kun je dit gelukkig op een professionele manier goed leren.”


Professioneel nee zeggen in 5 stappen

  • Tip 1: Bouw aan een goede reputatie

Vaak staat je takenpakket behoorlijk vast als werknemer, maar kan je wel enthousiasme en bereidheid om te leren aantonen door zoveel mogelijk ‘ja’ te zeggen op de taken die je aan kan. Zo laat je zien dat je een betrouwbare werknemer bent die echt niet te beroerd is om zich wat extra in te zetten. Op deze manier zullen je leidinggevende en je collega’s, het beter begrijpen als je een keer je grenzen aangeeft.

  • Tip 2: Vraag door voordat je weigert

Voordat je aangeeft een taak niet te willen doen is het belangrijk om goede vragen gesteld te hebben. Je kan vragen hoeveel tijd iets kost en wat er precies verwacht wordt. Zo kun je een betere overweging maken of je het wel of niet aan kan. Twijfel je? Neem dan een extra moment om er over na te denken en zeg niet te snel alsnog ja.

  • Tip 3: Leg goed uit waarom

Probeer altijd uit te leggen waarom je een taak niet kan of wilt uitvoeren. Je leidinggevende of collega zal het dan beter begrijpen. Vind je het moeilijk om dit meteen te zeggen als het gevraagd wordt, vraag dan om de tijd om erover na te denken. Je kan dan wat redenen voor jezelf opschrijven en dit gebruiken als onderbouwing als je aangeeft het niet te willen doen.

  • Tip 4: Biedt een alternatief

Constructief nee zeggen betekent ook meedenken over een oplossing. Zo kun je de persoon die om hulp vraagt nog steeds helpen zonder dat jij alles op je moet nemen. Dan blijf je een teamplayer omdat je nog steeds bijdraagt aan het bereiken van de gezamenlijk doelen.

  • Tip 5: Vertel het persoonlijk

E-mail, WhatsApp en telefoon zijn handig en verleidelijk om snel dingen te laten weten. Maar als je nee wilt zeggen tegen iets is het vaak beter om het persoonlijk aan iemand te vertellen. Met een berichtje kan de lezer zelf interpreteren welke ondertoon erin zit en het daardoor verkeerd interpreteren.

 

Succes! We zijn benieuwd naar je ervaringen. Deel ze met #drukofgeluk

Meer weten over de projecten die wij doen rondom stress? Kijk op  www.drukofgeluk.nl