Last van stress? Zo zeg je makkelijker nee op je werk!

Staan jouw schouders ook helemaal strak en ben je na een gemiddelde werkdag alleen nog maar in staat om op de bank te Netflixen? Dan kan het goed zijn dat je te veel te doen hebt op je werk. Vaker nee zeggen tegen je baas zou fijn zijn, maar hoe pak je dat op een professionele manier aan?

Allereerst: je bent niet de enige die last heeft van stress. Justine Feitsma, projectleider team Jong & Arbeidsmarkt bij CNV Jongeren: “Maar liefst 84% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar ervaart stress op het werk. Jaarlijks krijgen 240.000 jonge werknemers burn-outklachten.” Een serieuze beroepsziekte dus!

Misschien weet je wel dat je te vaak ja zegt op de extra dingen die je doet. Het is ook moeilijk om werk te weigeren, want je wilt niemand teleurstellen. Feitsma: “Maar tegen alles ‘ja’ zeggen is ook niet goed, want al die kleine taakjes leveren bij elkaar veel frustraties op en daarmee stress. Houd goed je eigen grenzen in de gaten en geef het aan als iemand er overheen gaat.” Makkelijker gezegd dan gedaan denk je natuurlijk, want je kunt niet ineens hard nee roepen tegen alles wat je manager je vraagt. “Nee zeggen blijft altijd ingewikkeld,” legt Feitsma uit. “Maar met wat oefening kun je dit gelukkig op een professionele manier goed leren.” Vandaar dat we vijf tips voor je op een rij hebben gezet!

Professioneel nee zeggen in 5 stappen

  • Tip 1: Toon flexibiliteit

Vaak staat je takenpakket behoorlijk vast als werknemer. Door soms een keertje ‘ja’ te zeggen tegen vragen die buiten je takenpakket vallen toon je enthousiasme en flexibiliteit. Dit geeft bovendien aan dat je een teamplayer bent. Op deze manier zullen je leidinggevenden en je collega’s het in de toekomst beter begrijpen als je een andere keer ‘nee’ zegt!

  • Tip 2: Vraag door voordat je weigert

Voordat je aangeeft een taak niet te willen of kunnen doen is het belangrijk om goede vragen te stellen. Je kunt vragen hoeveel tijd iets kost en wat er precies verwacht wordt. Zo kun je een betere overweging maken of je het wel of niet aan kan. Twijfel je? Neem dan een extra moment om er over na te denken en zeg niet te snel alsnog ja. Bespreek bovendien je twijfels met de ander. Misschien werd er verondersteld dat bepaalde taken bij je functie horen, maar is dit eigenlijk helemaal niet zo.

  • Tip 3: Leg goed uit waarom

Probeer altijd uit te leggen waarom je een taak niet kan of wilt uitvoeren. Je leidinggevende of collega zal het dan beter begrijpen. Vind je het moeilijk om dit meteen te zeggen als het gevraagd wordt, vraag dan om de tijd om erover na te denken. Je kan dan wat redenen voor jezelf opschrijven en dit gebruiken als onderbouwing wanneer je aangeeft het niet te willen of kunnen doen.

  • Tip 4: Bied een alternatief

Constructief nee zeggen betekent ook meedenken over een oplossing. Zo kun je de persoon die om hulp vraagt nog steeds helpen, zonder dat jij alles op je moet nemen. Dan blijf je een collegiale werknemer, omdat je nog steeds bijdraagt aan het bereiken van de gezamenlijk doelen en bespaar je jezelf stress.

  • Tip 5: Vertel het persoonlijk

E-mail, WhatsApp en telefoon zijn handige en verleidelijke manieren om snel dingen te laten weten. Echter, als je nee wilt zeggen tegen iets, is het vaak beter om het persoonlijk aan iemand te vertellen. In een berichtje kan de lezer namelijk zelf een ondertoon lezen en daardoor het bericht verkeerd interpreteren.

Succes met deze tips! We zijn benieuwd naar je ervaringen. Deel ze dus snel met #drukofgeluk.