Maak ruimte voor jongeren

Ongelofelijk veel jongeren maken zich zorgen over hun woonsituatie. Het lukt ze niet om een huurwoning te vinden in de stad waar ze werken en willen wonen, vanwege schaarste, hoge prijzen en absurd hoge inkomenseisen die worden gesteld. En als je al een huurhuis hebt kunnen vinden betaal je vaak bijna de helft van je inkomen aan de huur, leef je in een kleine ruimte en als er iets stuk is wordt het niet altijd even snel gerepareerd. Bovendien gaat elk jaar weer de huurprijs omhoog en is je huurcontract ook onzeker. Komt dit je bekend voor? Je bent zeker niet de enige! Wist je dat:

  • Jongeren in de particuliere huursector gemiddeld 46% (!!) van hun inkomen kwijt zijn aan de maandelijkse huur.
  • Meer dan 80% van de huurstarters op zoek is naar een sociale huurwoning onder de maximale huurprijsgrens.
  • In 2011 nog 53 procent van de 18 tot 39 jarigen een koopwoning had, terwijl dat in 2018 minder dan 47 procent was.
  • Een kwart van de huurders heeft moeite om rond te komen en vraagt zich af of ze volgend jaar de huur nog kunnen betalen.
  • De afgelopen vier jaar het tekort met 150.000 woningen steeg.

Kortom, de kosten om te wonen zijn geëxplodeerd, huuralternatieven in de vrije sector en sociale huur praktisch ontoegankelijk, het inkomen van jongeren gaat er nauwelijks op vooruit en hun kansen op een vast contract zijn verslechterd.

Wat wij willen?

CNV Jongeren komt op voor onze jonge generatie en wil toegankelijkheid van de woningmarkt, ongeacht omstandigheden of afkomst. Want een fijn huis dat gun je iedereen. De plek waar je de buurt kent, de lokale winkels en een favoriete kroeg hebt. Waar je na een avondje stappen heerlijk uit kan kateren. Of het nu in de stad is, in een dorp of op het platteland. Niet voor niets is wonen een grondrecht. Toch merken we dat betaalbaar wonen voor jongeren onder grote druk staat en dat er sprake is van een wooncrisis. Individuele oplossingen helpen hier niet bij. Wij pleiten ervoor om vanuit al deze individuele ervaringen een structurele aanpak voor de wooncrisis te ontwikkelen. Wij eisen het recht op degelijke en betaalbare huisvesting op. Het is een structureel probleem dat een structurele oplossing vereist. Geen enkele generatie na ons zou nog in een wooncrisis terecht moeten kunnen komen. Hiervoor pleiten wij voor de volgende uitgangspunten:

  • Beschikbaarheid: wij willen dat alle jongeren, ongeacht hun situatie, een betaalbare, passende en kwalitatief goede woning kunnen vinden in de regio waar hun baankansen en sociaal netwerk liggen.
  • Betaalbaarheid: Een woning is een basis en dat moet betaalbaar zijn voor jonge mensen. Er moeten kaders aan de markt worden gesteld die voorkomen dat jongeren onverantwoord hoge woonlasten moeten dragen en zij moeten worden beschermd tegen partijen die misbruik maken van een zwakke positie op de woningmarkt.
  • Gelijkwaardigheid: de uitgangspositie van jongeren op de woningmarkt moet in evenwicht zijn met die van andere woningzoekenden en investeerders. Beleid moet starters ondersteunen en belemmeringen die zij ervaren zoveel mogelijk wegnemen.
  • Toekomstbestendigheid: er moet geen woonbeleid worden gevoerd dat negatieve gevolgen heeft voor de kansen van toekomstige generaties op de woningmarkt.

Wat doet CNV Jongeren voor jou?

CNV Jongeren is de enige jongerenpartij die nadrukkelijk opkomt voor jongerenre

De voorzitter van CNV Jongeren werkt continu samen met de werkgroep Wonen aan een actieplan dat inspeelt op de meest recente ontwikkelingen. Wij hebben concrete oplossingen voor dit structurele probleem en voeren hierover gesprekken met veel partijen: het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Woonbond, Kamerleden, gemeenten, woningcorporaties andere jongerenorganisaties. Ook hebben wij ons aangesloten bij het initiatief Uitgewoond en het manifest mede-overhandigd aan Kamerleden.

Wat kun jij doen?

Wij kunnen dit niet zonder jouw steun! Sluit je aan bij CNV Jongeren om onze beweging meer slagkracht te geven en word lid voor maar 1,50 per maand. Vervolgens kun je meehelpen om onze ideeën werkelijkheid te maken door deel te nemen aan de werkgroep wonen. Tot slot zijn we altijd op zoek naar verhalen en ervaringen, dus als jij dat met ons wilt delen, graag!