Nieuws

Dag van de Stagiair: stagiairs in het zonnetje én een oproep  


Vakbond CNV zet vandaag, op de landelijke Dag van de Stagiair, twee vakmensen in opleiding in het zonnetje. Kapster Anouck Zaal en drone-stagiair Boy Borreman hebben het geluk dat ze, ondanks de coronacrisis, door kunnen gaan met hun stage.

“We hebben hen allebei verrast met een bezoekje en een leuke attentie, om te laten zien hoe belangrijk stagiairs én stagebedrijven zijn”, zegt Semih Eski, voorzitter van CNV Jongeren. “Zij horen op dit moment tot de gelukkigen. Veel stagiairs zijn door de coronacrisis in de problemen gekomen en hebben hun stage moeten beëindigen. Of kunnen gewoon op dit moment simpelweg geen stageplek vinden. We doen vandaag een oproep aan stagebedrijven en opleidingen om elkaar op te zoeken en studenten meer perspectief te bieden.”

Anouck loopt stage bij HaarIdee in Meerkerk

De 19-jarige Anouck Zaal doet een opleiding aan het Beauty College in Utrecht. Ze zit in het derde leerjaar en doet dit jaar eindexamen. Vanwege de coronacrisis moest ze haar stage bij kapsalon HaarIdee in Meerkerk plotseling onderbreken. Er zat helaas niets anders op, want alle kappers gingen dicht. Nu de maatregelen zijn versoepeld en de kappers weer open zijn, mocht Anouck gelukkig weer terugkomen op haar stageplek.

Anouck Zaal, met op de achtergrond de twee eigenaar van kapsalon HaarIdee, Mariska van Zandwijk en Wendy de Blank

Boy loopt stage bij Droneland in Almere

De 18-jarige Boy Borreman volgt in Gouda de opleiding Technicus Engineering Smart Technology. Hij loopt momenteel stage bij DroneLand in Almere, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen en repareren van drones. Een leuk bedrijf, vindt hij, waar hij niet alleen bezig is met de techniek, maar ook ervaring opdoet in de klantenservice. Hij heeft geluk gehad, beseft hij. “Ik ben een van de weinigen uit mijn jaar die in de coronatijd door kon gaan met de stage.”

Boy Borreman (links), met naast hem DroneLand-eigenaar Vincent van Schijndel

Meldpunt Stageproblemen

Via het onlangs geopende Meldpunt Stageproblemen komen dagelijks nieuwe meldingen binnen van stagiairs die met de handen in het haar zitten, zegt Rick Pellis van Probeer de Bond (een initiatief van CNV Vakmensen, gericht op jongeren). “Veel meldingen komen van studenten die opeens met hun stage moesten stoppen en nu studievertraging oplopen. Het is misschien begrijpelijk, want als het bedrijf stilligt en er geen werk is, heeft een stage ook geen zin. Maar zuur is het wel, als je net een leuke stageplek had. Daarom zijn we zo blij met verhalen zoals die van Anouck, die weer terug kon komen op haar stage.”

Veel andere meldingen gaan over de moeite die het kost om nu in corona-tijd een stageplek te vinden. Pellis: “Het is enorm frustrerend om keer op keer een afwijzing te krijgen. Veel studenten twijfelen of het nog wel gaat lukken met die stage. We maken ons daar als CNV grote zorgen over. We zien ook wel dat veel bedrijven in de problemen zitten en misschien wel wat anders aan hun hoofd hebben dan stageplekken regelen. Toch hopen we dat bedrijven en opleidingen zich extra inzetten om te kijken wat er nog wel mogelijk is. Onze studenten zijn ook voor stagebedrijven van grote waarde, ze brengen vaak creativiteit en vernieuwing met zich mee. Dus stagebedrijven, laat zien dat studenten welkom zijn en geef onze vakmensen van de toekomst een kans, óók in deze moeilijke coronatijd!”

 

Weet jij als stagiair of weet jouw stagebedrijf creatieve oplossingen om stages te laten doorgaan, laat het ons weten!