MZ LAB Gemeenten

MZ LAB Gemeenten

Veel gemeenten kampen met vergrijzing: de gemiddelde leeftijd van werknemers is relatief hoog en de instroom van jonge werknemers is over het algemeen laag.  Jonge medewerkers laten meedenken en praten over de koers van de organisatie en sector is daarom van groot belang. Met name bij het vraagstuk hoe de gemeente jongeren kan aantrekken en behouden als ambtenaren.  Met het MZ Lab Gemeenten willen wij jonge ambtenaren bij gemeenten een plek in de medezeggenschap geven. Het A&O fonds Gemeenten maakt dit project mogelijk. We zijn nu op zoek naar gemeenten die mee willen doen aan het MZ Lab in het najaar van 2018.

Waarom meedoen aan het MZ LAB?

Wilt u de jonge medewerkers in uw organisatie meer betrekken bij de medezeggenschap én de ondernemingsraad? Doe dan mee met het MZ Lab (MedezeggenschapsLab). Dat is dé methodiek om:

 • Jonge medewerkers enthousiast te krijgen zich actief voor de medezeggenschap in te zetten.
 • Medezeggenschap te vernieuwen zodat het beter aansluit bij de behoefte en situatie van jonge medewerkers.

Wat is het MZ LAB?

Het MZ Lab Gemeenten is een project waaraan meerdere gemeenten binnen een regio gezamenlijk kunnen meedoen. Als uw organisatie meedoet aan het MZ Lab zullen wij materiaal leveren om jonge medewerkers te gaan werven voor deelname. Het programma is als volgt:

 • Een kick-off bijeenkomst waarin ze een basiskennis meekrijgen
 • Drie masterclasses waarin inspirerende sprekers op een interactieve manier kennis en ervaringen delen om de jongeren op de hoogte te brengen van medezeggenschap.
 • Drie werksessies waarin deelnemers in themagroepen werken aan verschillende vraagstukken m.b.t. medezeggenschap bij gemeenten en tot creatieve adviezen komen aan de hand van onze LAB toolkit.
 • Een eindevent waar alle jonge deelnemers hun adviezen presenteren aan de deelnemende gemeenten.

Hoe werkt het MZ LAB?

De MZ LAB methodiek wordt gekenmerkt door intensief en interactief contact tussen de deelnemers en sprekers/begeleiders. De methodiek gaat uit van vier fasen:

 1. Jonge werknemers worden geworven om deel te nemen.
 2. Deelnemers worden getraind hoe zij campagne moeten voeren, hun OR kennis
  en generatie-diversiteit.
 3. Jongeren worden gefaciliteerd om zich actief voor de medezeggenschap in te zetten.
 4. De visies en ervaringen van de jongeren worden gebundeld om in de sector te verspreiden.

Meer informatie?

 

Download de informatieflyer door op de afbeelding te klikken of via deze link.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden of meer weten?

Ben jij enthousiast en wil jouw gemeente meedoen? Aanmelden kan via info@mzlab.nl! Deelname aan dit project kost gemeentes €500,-, per deelnemer. Voor vragen kun je contact opnemen met:

Justine Feitsma
Projectleider arbeidsmarktprojecten

j.feitsma@cnvjongeren.nl | 06-10452454