Nieuws

Rosa over de werkgroep Pensioenen en PensioenLab

Rosa dAdelhart Toorop
Student Belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam
Is 22 jaar jong, woont samen met haar vriend Jasper (25) en robotstofzuiger Teckel (1) in Den Haag

 

Henk Krol heeft mij flink wakker geschud. Natuurlijk komt dat niet door zijn aspiraties om een boek over pensioenen te schrijven voor jongeren, maar door zijn verkiezingscampagne van vorig jaar. Zijn politieke partij, die zich vooral richt op de gepensioneerden in Nederland, eiste dat er meer pensioen uitgekeerd moet worden aan de gepensioneerden van nu. Dat is een mooi streven, maar het roept ook de vraag op of er straks nog wel genoeg in de pensioenpot zit wanneer onze generatie aan de beurt is.

Iedere euro die nu uitgegeven wordt door onze pensioenfondsen, kan niet meer belegd worden. Het leek mij verstandig om eens te gaan rekenen. Elke euro die we nu in een pensioenfonds storten en er de komende vijftig jaar niet uit halen, kan zich bijna verdertigvoudigen als je kijkt naar de vroegere beleggingsresultaten van pensioenfondsen. Als je nu te veel geld uitkeert, kan dat daarom flink pijn gaan doen over vijftig jaar.

Na zijn uitspraken over het verhogen van de pensioenuitkering, werd Henk Krol een stuk populairder. Het belang van de ouderen werd in mijn ogen goed vertegenwoordigd, maar waar waren de belangengroepen die ervoor waakten dat ook de stem van jongeren in deze discussie wordt gehoord? Niet veel later kwam ik in aanraking met het PensioenLab, waar men hard aan het werk was om ervoor te zorgen dat jongeren ook in de besluitvorming over pensioenen meegenomen worden.

Naast het opkomen voor de belangen van jongeren, ligt er bij het PensioenLab een goede mogelijkheid om een vuist te maken voor alle generaties. Omdat alle kosten die nu gemaakt worden ervoor zorgen dat de pensioenuitkeringen lager worden in de toekomst, is het ook belangrijk om te kijken naar het verlagen van deze kosten. Dit kan met financiële technologie. Met onder andere blockchaintechnologie en kunstmatige intelligentie, kunnen de formaliteiten worden geautomatiseerd en wordt het ook mogelijk om mensen op een betere manier te informeren over hun pensioen. Om te kijken naar deze uitdagingen, is er bij het PensioenLab een Pensioentechnologie-team met dertien deelnemers gevormd.

Als Pensioentechnologie-team hebben wij bij de eerste inhoudelijke sessies van het PensioenLab een goed beeld gekregen van alle uitdagingen die er zijn voor het pensioenstelsel van de toekomst. Wij gaan ons het komende half jaar inzetten om een van de vraagstukken binnen het pensioenstelsel op te lossen, door te kijken naar innovatieve mogelijkheden. Iedere euro die nu bespaard wordt aan papieren administratie en driedubbele controles, kan namelijk beter gestoken worden in ons pensioen van morgen. Het is nog een raadsel hoe de wereld er over een halve eeuw uit zal zien dankzij de technologische ontwikkelingen die elkaar razendsnel opvolgen. Eén ding weet ik wel zeker: over vijftig jaar zullen we onszelf ontzettend dankbaar zijn voor het feit dat we ons als twintigers en dertigers hebben ingezet voor onze oude dag.

Rosa d’Adelhart Toorop
Voorzitter Pensioentechnologie-team van het PensioenLab 2017/2018
Lid werkgroep Pensioenen bij CNV Jongeren