Nieuws

Blijf koel tijdens je werk

Wat een hitte! Gedurende deze warme dagen is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt tijdens het werk. We hebben wat koele tips om deze warme dagen goed door te komen!

Helaas hebben wij in Nederland geen wet dat iedereen zijn werk weg kan leggen wanneer het boven de 30 graden. Maar jouw werkgever moet er wel voor zorgen dat het voor jou goed te doen is om te blijven werken. Je werkgever kan er voor zorgen dat je langere pauzes mag nemen of dat je een tropenrooster krijgt (vroeg beginnen, vroeg stoppen). Misschien is er wel een mogelijkheid dat je werkgever airco’s aanschaft of huurt.

Nog meer tips om koel te blijven!

Drink veel water

Je hebt ongeveer 2 tot 4 liter vocht per dag nodig. Bij voorkeur water of thee. Waarom thee? Dit geeft je lichaam een seintje dat het moet afkoelen. Daar in tegen kun je beter geen ijskoud water drinken, dit laat je lichaamstemperatuur alleen maar stijgen. Ook koffie, fris- en energy dranken kun je het beste laten staan, wat dit zal het vocht uit je lichaam onttrekken.

Eet fruit

Er zit erg veel vocht in veel fruitsoorten. Zin in een stuk watermeloen of een sinaasappels? Pak het en geniet! Extra tips: leg het fruit in de koelkast, lekker koel!

Kledingkeuze

Iedereen wil jou natuurlijk zien in jouw nieuwe zwarte shirt, maar misschien kun je daarmee shinen na deze warme dagen. Draag vooral luchtige, katoenen en licht gekleurde kleding! Mag je niet zelf je kleding kiezen omdat je werkkleding aan moet? Vraag dat om kleding die beschermt tegen uv-straling!

Vermijd zwaar werk

Probeer zo veel mogelijk zwaar lichamelijk werk te vermijden in de directe zon. Voorop op het warmste moment van de dag, tussen 12 en 3 uur ’s middags.

Smeer je in

Werk je bijvoorbeeld in de horeca of in de bouw? Dan is het belangrijk dat je je goed insmeert als je buiten werkt. Binnen een half uur kan je al erg verbrand zijn. Wees dus vooral niet zuinig met zonnebrandcrème (met een hoge factor!) en smeer je iedere 2 tot 3 uur opnieuw in.

Zoek de schaduw op

Werken in de schaduw zal het al iets dragelijker maken dan werken in de volle zon. Is het niet mogelijk om in de schaduw te werken? Zorg dan dat je in ieder geval op een koele plek pauze kan houden.

Neem voldoende pauze

Hoe warmer het wordt, hoe sneller je last hebt van concentratieverlies. Bespreek met je werkgever dat jij en je collega’s wat vaker pauze kunnen houden. Drink dan wat water en blijf dan binnen (naast de airco natuurlijk) of in de schaduw.

 

Word je echt blootgesteld aan extreme hitte en neemt je werkgever geen maatregelen? Neem dan contact op met ons via  030-7511850